tiistai 28. syyskuuta 2010

1-vuotispäivä

Eilen tuli kuluneeksi tasan vuosi siitä kun Blue1 laskeutui Zürichin lentokentälle ja meidän Sveitsin reissu sai alkunsa (tai miehellähän se oli varsinaisesti alkanut jo 3 kk aiemmin).

1.10.2009 päästiin muuttamaan asuntoomme ja muuttokuorma Suomesta tuli siitä noin viikon päästä.

Kaikennäköistä sitä onkin vuoteen mahtunut. Tunnepuolella varmasti kaikista kuoppaisin ajanjakso mitä koskaan on ollut. Fiilikset ovat menneet ylös ja alas kuin Alpit konsanaan, ollaan itketty ja naurettu, stressattu ja surkuteltu, iloittu ja - ennen kaikkea - viisastuttu. Kaikista isoin huoli itsellä tietenkin oli töiden löytyminen ja kun samalla olen seurannut miehen työpaikan ei aina niin letkeää eteenpäin menoa niin täytyy kyllä sanoa, että taatusti olisimme Suomeen jäämällä päässeet paljon helpommalla! Mutta väittikö joku, että se olisi helppoa? EI.

Näin jälkikäteen voi sanoa, että se kaikki on ollut sen arvoista. Vaikka muuttaisimme heti huomenna takaisin Suomeen, toisimme mukanamme aimo annoksen kokemuksia, sekä hyvässä että pahassa - ja niitä mihinkään vaihtamatta. Ja uskon, että tämä kaikki on vaikuttanut myös luonteeseen, johon on isolla kädellä lisätty enemmän kärsivällisyyttä, nokkeluutta, reippautta ja rohkeutta. Ja kaikki ne ihmiset, joita täällä ollaan tavattu, ja jotka eivät varmasti koskaan unohtuisi. Aivan samalla tavalla kuin kaikki rakkaat Suomessa ovat mielessä joka päivä.

Se on hienoa miten yhteinen kokemus (= ulkomailla asuminen) yhdistää ihmisiä, olivat he sitten mistä päin vain maailmaa alunperin. Suomessa oli erittäin hankala tavata ulkomaalaisia, puhumattakaan ystävyyssuhteiden luomisesta. Ehkäpä hekin viettävät Suomessa aikaansa omassa porukassa, vähän niin kuin me ulkomaalaiset täällä. Suhteiden luominen sveitsiläisiin ottaa oman aikansa, he ovat samalla tavalla vähän ujoja kuin me suomalaiset. Ja lisäksi täällä arvostaa niitä muutamia suomalaiskavereita varmasti vielä enemmän kuin koti-Suomessa, onhan se kiva päästä välillä kälättämään suomalaisen kaverin kanssa suomeksi kaiken tämän kielikylvyn keskellä :)

Hieno vuosi siis takana kaikkine kuoppineen ja ylä- ja alamäkineen! Lisää odotellessa..

Ei kommentteja: