maanantai 7. helmikuuta 2011

Sveitsi vs. Suomi

Viime aikoina on pyörinyt monen moista asiaa päässä ja siihen liittyen olen miettinyt myös Suomen ja Sveitsin eroja, niin hyvässä kuin pahassa. Jospa ajatukset selkiytyisivät vielä paremmin, kun kirjoitan ne tähän kaikkien luettavaksi. Ja ehkä jopa saan mielipiteitä, kumpi maista sitten onkaan parempi (ja Newsweekin arvionhan me kaikki jo tiedämme ;)

1. Sveitsin Ilmasto: Alla tämän viikon ennuste..siis helmikuussa! Need I say more?





Mutta kun Suomen neljä selkeää vuodenaikaa on musta erittäin hyvä juttu. Tosin pitkä ja pimeä talvi..äh. Mutta toisaalta täällä marraskuusta noin helmikuulle: harmaata, harmaata..vesisadetta..vesisadetta..äh.

2. Mahtavat maisemat - tämä pätee myös Suomeen, ainakin kesällä.

3. Sveitsin hienot harrastusmahdollisuudet - jos pitää talvilajeista, erityisesti laskettelusta. Niin ja mitäs täällä kesällä tehdäänkään? Siis muuta kuin vaelletaan niillä samoilla vuorilla, missä talvella lasketellaan.

Suomen Lappi on myös hieno matkailukohde. Kaikkina vuodenaikoina. Jos kestää kesällä hyttysiä. Ja talvella armotonta pakkasta.

4. Ystävälliset ihmiset. Sanoisin, että pätee Suomeenkin, ainakin jos lähtee kehä 3:n ulkopuolelle..;) Eikä Sveitsissäkään kaikki ole aina naama Hangon keksinä.

5. Siistiä ja turvallista. Baselissa ehkä vielä enemmän kuin Helsingissä.

6. Kansainvälinen. Basel enemmän kuin Helsinki (Zürichistä puhumattakaan).

7. Paremmat palkat ja alhaisempi verotus (lienee selvää kumpi vetää pidemmän korren).

8. Suomi: Perhe ja (vanhat) ystävät lähellä.

9. Sveitsi: Montaa eri kansallisuutta edustavat uudet ystävät.

10. Sveitsi: Käsittämätön sveitsinsaksa.
No niin on suomikin, mutta sen mä sentään jotenkin hallitsen.

Apua?!


6 kommenttia:

Arnoya Ari kirjoitti...

Sveitsi on jäänyt asumatta, Freiburgin lähellä asuin tovin ja samoja hyviäpuolia oli siellä kuin sinulla.
Nyt asun tarpeeksi pohjoisessa missä ei pakkaset kiusaa, yleensä talvi menee +-0 lämpötiloissa kiitos Golfvirran.
Hyttyset eivät haittaa ainakaan tällä saarella, hyttysverkot ovat tuntematon käsite.
Palkat ovat täällä mielestäni myös hyvät, mutta hinnat karmeat. Elintaso/turva voittaa kuitenkin härmäläisen mennen tullen, hintana kaamos, mutta palkkana on 3kk keskiyön aurinko ja maisemat.

Anonyymi kirjoitti...

Onko Sveitsi vielä yhtä konservatiivinen kuin 80-90-lukujen vaihteessa kun asuin Baselissa? Kaiken ystävällisyyden yli meni miinuksena naisten asema ja herrojen kunnioitus. Ja se vesisade talvella.

Riikka kirjoitti...

Ari, voiko päätellä, että sun nykyinen asuinpaikka ajaa Suomen ohi..? Mulla ne taitaa puksuttaa edelleen aika tasoissa.

Anonyymille: Tota minäkin vähän "pelkäsin", kun tänne muutettiin, mutta en kyllä sitä huomaa arkielämässä. Jossain asioissa Sveitsi on yleisesti konservatiivisempi kuin esim. Suomi, mutta naisten asemassa en sitä ole havainnut. Tuo vesisade on jotain niin masentavaa..tuli kyllä ikävä Suomen talvea! Varsinkin nyt, kun juuri nämä kaksi talvea, kun ollaan oltu sieltä pois, ovat olleet jopa Helsingissä oikeita talvia.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Näin toisaalla että kaipaat maksamakkaraa. Sitä löytyy Migrosta lihahyllystä putkilona, mutta en juuri nyt muista minkä nimisenä. Katson, jos muistan, seuraavalla kerralla kaupassa. Ja tulen kertomaan, jos löydän tänne toisenkin kerran. :-)

Hyviä jatkoja Baseliin!

T: selma Bernistä

Riikka kirjoitti...

Kiitos vinkistä, täytyykin pitää silmät auki seuraavalla kauppareissulla!

Mukavaa viikonloppua Berniin :)

Iris kirjoitti...

Hei!

Olen Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian opiskelija ja olen tekemässä Pro gradututkimusta ulkosuomalaisten blogikirjoituksista. Päädyin sivustollesi blogilistan kautta hakusanalla ”ulkosuomalainen” ja kysyisinkin olisiko sinun blogiasi mahdollista käyttää osana tutkimukseni aineistoa?

Blogikirjoituksista tarkoituksenani olisi kartoittaa mm. Suomesta muualle muuttaneiden kokemuksia uuteen maahan asettumisesta. Tutkimus ei tule keskittymään yksittäiseen henkilöön ja hänen elämänkulkuunsa, vaan aineistona tulee toimimaan kaikkien luvanantaneiden blogipäiväkirjat (noin 20 blogia). Blogissa mahdollisesti esiintyvät nimet ja kasvokuvat poistetaan aineistosta ennen analyysiä, joten ne eivät tule missään tapauksessa esiintymään mahdollisten tekstilainauksien yhteydessä.

Toivoisin suuresti, että myös sinun blogisi voisi toimia osana tutkimukseni aineistoa. Jotta tutkimuksen teko ei millään tavoin häiritsisi blogikirjoitteluasi, rajaan aineistoksi vain yhteydenottoani edeltävät blogimerkinnät. Olisin hyvin kiitollinen, jos osallistuisit tutkimukseeni vastaamalla sähköpostiosoitteeseeni. Samalla pyytäisin kertomaan haluatko blogiisi viitattavan sen omalla nimellä vai pseudonyymillä.

Vastaan mielelläni kaikkiin tutkimukseeni liittyviin kysymyksiin!


Parhain terveisin, Iris Summanen

issummanen@gmail.com